Як перевірити автомобіль перед покупкою

Ні для кого не секрет, що до вибору автомобіля слід підходити дуже ретельно. Це не просто меблі або предмет інтер’єру, це транспортний засіб, який повинен прослужити вам хоча б декілька років. При цьому він не повинен ламатися, підводити та завдавати клопоту. Особливо це стосується тих автомобілів, які купуються на вторинному ринку – невідомо, наскільки обережно ними користувались власники, як часто проводились технічні огляди, чи має автівка штрафи. Нечасто автомобілі продає сам власник, зазвичай це посередники, яким головне – якнайшвидше продати транспортний засіб. Тому вони вдаються до хитрощів, щоб приховати його справжній стан.

Навіть люди, які знаються на автомобілях, можуть придбати погану автівку. Від цього ніхто не застрахований. Але завжди є можливість вплинути на ситуацію, мінімізувати ризики. Пропонуємо розібратися, як можна перевірити автомобіль перед покупкою в Україні.

Юридичний стан автомобіля

В першу чергу, важливо переконатися в наявності всіх документів і перевірити їх достовірність.

Перед тим, як перереєструвати автомобіль, потрібно провести відразу кілька перевірок:

  • По базі МВС;
  • По базі державного реєстру обтяжень рухомого майна;
  • Огляд від експерта-криміналіста;
  • Перевірка номеру двигуна;
  • Перевірка по ВІН-коду.

І тільки тоді, якщо з автомобілем все гаразд, можна обговорювати його купівлю. Добре, якщо все виходить відразу, але на практиці трапляються ситуації, коли людина підібрала вподобане авто, провела первинний огляд (можливо, із залученням спеціаліста), приїхала на переоформлення, а виявилося, що машина під арештом за рішенням суду. Таким чином, угода скасовується і добре, якщо не була внесена передплата. У будь-якому випадку, вже втрачено багато часу і зусиль, можливо людині довелося відмовитися від іншої автівки на користь цієї, або просто терміново потрібен автомобіль.

Щоб такого не сталося, необхідно знати, як перевірити авто перед купівлею. Важливо розуміти, що до бази даних МВС має доступ обмежена кількість людей, як і до реєстру обтяжень. Вам потрібно буде подати письмову заяву, додати до нього довіреність від власника, свідоцтво про реєстрацію авто. А також сплатити мито. У порівнянні з тим, скільки часу і нервів економить ця послуга, вартість невелика.

Також, перевірити авто перед купівлею можна онлайн – на безкоштовних і загальнодоступних ресурсах. Тут можна перевірити автомобіль на наявність заборгованостей і перевірити, чи не викрадене воно.

Історія автомобіля

Зручно, якщо машина купувалася на території України, у офіційного дилера. Треба лише відвідати уповноважений центр, де обслуговувалося авто, віддати документи, і вам нададуть повну історію. Є такі автовиробники, які об’єднали свою базу і надають інформацію в будь-яких СЦ, навіть якщо купівля була здійснена за межами країни. До них відносяться BMW, VAG.

Точно дізнатися, чи потрапляла машина в ДТП, які були пошкодження, як і в попередньому випадку можна в інтернеті. Однак, варто розуміти, що на онлайн-ресурсах є тільки офіційна статистика.

Технічний стан

Перевірити авто перед купівлею – означає гарантувати собі і своїм пасажирам безпеку. Кілька пунктів допоможуть вам визначити, в якому технічному стані вона знаходиться, та чи є сенс в більш детальній перевірці:

  • Відкрийте капот, подивіться під утеплювач, перевірте, чи не іржаві замки і петлі. Про поганий стан автомобіля можуть свідчити маслянистий бруд, начисто вимитий мотор, запах гару. Спробуйте завести авто, після чого прислухайтеся до стартера, чи немає сторонніх звуків;
  • Поштурхайте колеса, порівняйте маркування шин, перевірте, чи рівномірно зношений протектор. Спробуйте зрушити з місця, а потім загальмувати. Якщо є стук, а система АБС не хрустить при різкому гальмуванні на швидкості вище 20, автомобіль несправний;
  • Обійдіть машину, відкрийте всі двері, подивіться знизу на бампер. Зазвичай, у старих авто є відколи на капоті і потертості на дверях. Якщо їх немає – швидше за все був здійснений ремонт. Також можна вдатися до допомоги товщиноміру для фарби;
  • Якщо є сумніви щодо пробігу автомобіля, який був зазначений, перевірте стан тканини салону. Про солідний пробіг свідчить прим’ята подушка, протерта боковина крісел;
  • Машина не повинна розгойдуватися, це свідчить про мертві амортизатори.

Надійніше всього звернутися до фахівців, які надають послуги з перевірки авто. Як би добре ви не розбиралися в машинах, професіонали працюють з ними щодня, а тому мало не інтуїтивно зможуть визначити, чи є привід не довіряти словам продавця. Це допоможе вам зробити правильний вибір, і купити гарний автомобіль, який буде радувати вас довгі роки!

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.