Як визначити реальний пробіг автомобіля

З питанням як дізнатися реальний пробіг автомобіля сьогодні стикаються всі бажаючі придбати уживане авто. Статистика свідчить, що з усіх пропозицій на ринку від 60% до 75% транспортних засобів в Україні мають скручений пробіг. І це офіційні дані, справжнє число може бути куди більше.

Пропонуємо розібратися, як визначити реальний пробіг автомобіля при купівлі, зрозуміти чи скручений він, а також які інструменти можна використовувати, щоб зробити правильний вибір.

Навіщо скручують пробіг

Пробіг автомобіля скручують багато перекупників, які хочуть продати машину якнайшвидше або дорожче, ніж вона коштує насправді. Автомобіль дуже ретельно готують до продажу – чистять салон в хімчистці, змінюють колеса, іноді навіть підбирають моделі, відповідні тим, якими комплектувався автомобіль з заводу, змінюють скло, при необхідності полірують кузов. Все це допомагає приховати активну експлуатацію автівки, допомагає їй виглядати майже як новій, сховавши ознаки активного використання. Багато покупців бачать гарний автомобіль в хорошому стані і довіряють продавцю, а замість того, щоб дізнатися реальний пробіг авто, купують його за невиправдані гроші. Часто скручують машини, які були придбані закордоном, за низькою ціною. Зазвичай пробіг таких автомобілів перевищує 150 тисяч км, і коштують вони набагато дешевше, ніж в Україні. Історію експлуатації, звернень в сервісні центри, проведених ремонтів дуже легко приховати, адже немає ніякої інформації від українських спеціалістів з ремонту, і це здається покупцям логічним, не викликає підозр. Бажання недорого купити автомобіль часто затьмарює інші аспекти.

Скрутити пробіг машини станом на сьогодні нескладно – цю послугу пропонують багато СТО, автосервіси, приватні фахівці. Популярна вона не тільки серед перекупників, а й господарів авто, які бажають швидко позбутися від застарілого засобу пересування.

Як скручують пробіг

Махінаторам відомо відразу декілька способів як можна обдурити довірливих клієнтів. Все залежить від того, який саме пристрій, що відповідає за кілометраж, встановлено в автомобілі.
Тут варто уточнювати, що багато недосвідчених власників можуть переплутати зміну пробігу з коригуванням даних спідометра. Насправді, спідометр показує швидкість пересування машини, а ось скільки вона проїхала кілометрів фіксує інший прилад – одометр. Він може бути:

  • Механічним;
  • Електромеханічним;
  • Електронним.

Перші два використовувалися до кінця 20 століття, влаштовані вони досить примітивно, а тому в них дуже легко скрутити пробіг. Досить розібрати одометр і виставити вручну потрібні показники на лічильнику. Є ще варіант з використанням електроінструменту (дрилі, шуруповерта і т.д.). В такому випадку розбирають приладову панель і скручують показники до необхідного значення. Це суттєво прискорює виконання завдання.

Електронний одометр коригується залежно від марки і моделі автомобіля. У бюджетних знімають приладову дошку, до ноутбука підключають бортовий комп’ютер автівки і змінюють дані.
У дорогих автомобілях передбачено кілька блоків для зберігання інформації, тому часу йде трохи більше. Перекупники звертаються до фахівців, а це все одно виходить дешевше, ніж продати автомобіль за його реальну вартість.

Способи дізнатися пробіг автомобіля

Не дати себе обдурити допоможе ретельний огляд із залученням досвідченого фахівця, що розбирається в автомобілях. А також кілька простих способів для виявлення реального пробігу:

  • Аналітичний – це найшвидша можливість визначити чи не приховують від вас скручений пробіг. Статистика показує, що в середньому кожен автомобіль долає відстані 15-20 тисяч км на рік. Зіставте та порівняйте цей показник з віком машини. Наприклад, якщо машині 10 років, нормальний пробіг для неї складе 150-200 тисяч кілометрів. Менші цифри повинні змусити вас засумніватися. Також приділіть увагу загальному стану автомобіля – як би ретельно його не приводили до ладу, деякі дрібні деталі приховати неможливо. Стерті накладки педалей, потерті сидіння говорять про часту експлуатацію автомобілю, а значить про солідний пробіг. Нові деталі у салоні теж повинні викликати підозру, при невеликому пробігу старі ще не повинні зношуватися;
  • Технічний – цей спосіб підходить для авто з механічним приводом спідометра. Перевірте, чи рівно закріплені цифри на приладі, чи немає між ними великих проміжків, які б вказували на втручання. На болтах приводу можуть бути подряпини. Огляньте гальмівні диски, фари, двигун, ремінь ГРМ, кузов, перевірте чи рідні шини. Якщо є підозри, треба запитати у продавця, оскільки іноді деталі змінюють не через несправність, а за рекомендацією виробника. Обов’язково повинна бути сервісна історія. Якщо її немає – зв’язуватися з таким продавцем не варто в будь-якому випадку. Ретельний зовнішній огляд – на сьогодні єдиний спосіб встановити пробіг у випадку з механічними і електромеханічними одометрами, тому нехтувати ним не варто;
  • Є ще один корисний спосіб – як дізнатися пробіг автомобіля по він коду. У всіх автомобілів є свій унікальний код. Він внесений до бази даних і вписаний в техпаспорт. Звичайно, не можна розраховувати, що він-код повідомить вам справжній пробіг автівки, але ось всю історію її експлуатації він надати може. У сервісних центрах можна провести попередню перевірку по Vin-коду. Є платні сайти, де це легко зробити самостійно.

Головне, при перевірці стану автомобіля та інформації, наданої продавцем, підключити логіку, а не просто слідувати запропонованим інструкціям. Наприклад, тільки так можна помітити, що в пам’яті бортового комп’ютера є інформація про помилку, виявлену після 200 тис. Км пробігу, в той час, як одометр показує всього 100. Або порахувати середню швидкість пересування, порівнявши показники перекупника і кількість мотогодин.

Приділивши достатньо уваги вибору автомобіля або довіривши це питання професіоналам, які щодня аналізують не один десяток машин, ви отримаєте автівку, яка виправдає всі ваші очікування!

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.