Як переоформити авто в Україні?

В Україні триває активне реформування, якому вдалося торкнутися практично всі структури. В першу чергу перебудова торкнулася силових органів. Зокрема, недавно скасували Державтоінспекцію, як один з підрозділів МВС України. Тому перереєстрація авто зазнала ряд змін.

Тепер неважливо, в якому місті проживають продавець і покупець, і де зареєстровано транспортний засіб. Можна просто прийти в будь-який сервісний центр МВС і подати заяву. Переоформлення авто займає куди менше часу, сил і грошей.

Пропонуємо розібратися, які документи для цього потрібні, які етапи переоформлення транспортного засобу, скільки коштує переоформити машину в Україні в 2019 році, як зняти транспорт з обліку, і чи є підстави для відмови в реєстрації автомобіля.

 

Документи для переоформлення авто

Щоб здійснити процедуру переоформлення, автовласникові знадобляться наступні документи:

-паспорт і ІПН як продавця, так і покупця;
-техпаспорт ТЗ;
-документи, що підтверджують ваше право власності. Ви можете пред’явити договір купівлі \ продажу, дарчу, документи про спадщину тощо;
-заяву на перереєстрацію автомобіля – його можна роздрукувати заздалегідь або оформити безпосередньо в СЦ;
-оцінка вартості транспортного засобу.

Якщо власник переклав переоформлення на третю особу і не присутній особисто, можуть знадобитися додаткові документи. До них відносяться паспорт посередника, нотаріальна довіреність, а також довідка про відсутність обтяжень. Врахуйте, що вона діє виключно в день видачі.
До того ж, якщо ваша машина раніше була зареєстрована в іншій країні, потрібно пред’явити митну декларацію та:
-договір купівлі-продажу;
-сертифікат відповідності екологічному стандарту (хоча б “Євро-5”);
-транзитні номери;
-акт прийому-передачі з підписом дилера.

Додаткові паперу знадобляться і в ситуації, коли автомобіль купувався в кредит. В такому випадку не обійтися без кредитного договору, банківської довідки, що підтверджує погашення заборгованості, заяви з банку, де підтверджується згода на перереєстрацію машини.

Якщо ви плануєте оформити договір купівлі-продажу в територіальному сервісному центрі, заздалегідь підготуйте інформацію про оціночну або середньоринкової вартості автомобіля. Також потрібно пред’явити документ, що підтверджує, що ви оплатили податок на дохід. У випадку з мопедами, мотоциклами і легковими автомобілями, цього робити не потрібно. Тільки якщо ви продаєте кілька ТЗ в рік.

Етапи реєстрації авто

Розібратися в питанні як переоформити авто досить просто. В цілому, процедуру можна звести до 4 кроків:

-Заповнення договору купівлі \ продажу;
-Передача однією з копій договору співробітнику сервісного центру, який перевірить, що все заповнено правильно;
-Перевірка авто по вінкоду;
-Підготовка нового техпаспорта і номерів.

Як тільки буде отримано новий техпаспорт і номера, автомобіль вважається власністю нового власника. Також, за бажанням продавця можна зберегти старі номери.
Важливо пам’ятати, що українське законодавство регламентує термін на перереєстрацію транспортного засобу. Він становить 10 днів з моменту придбання машини.
Вартість переоформлення авто буде включати в себе новий техпаспорт, номер і реєстраційні бланки. Зазвичай вона не перевищує 650 грн. Додатково оплачуються послуги банку. Ціни відрізняються в залежності від виду транспортного засобу – перереєстрація мопеда обійдеться дешевше, ніж автомобіля іноземного виробництва.
Ціна переоформлення авто буде включати в себе збір на обов’язкове пенсійне страхування, якщо державна перереєстрація здійснюється в перший раз на території України. Він становить 3-5%, в залежності від вартості транспортного засобу. Згідно з нововведеннями, податкові збори не стягуються, якщо власник машини продає тільки один автомобіль в рік. Якщо ж їх кілька – сума витрат зросте.

Так як самостійний продаж машини забирає багато часу і сил, куди вигідніше буде звернутися до професіоналів. Тоді вам не потрібно буде думати про документах, зборах, мита та інших завданнях. Все візьмуть на себе фахівці зі відповідними знаннями та досвідом. Скільки коштує переоформити авто в такому випадку – обговорюється в індивідуальному порядку, залежно від складнощів і нюансів процедури.

Зняття транспорту з обліку

З серпня минулого року автомобіль можна перереєструвати не знімаючи його з обліку. Головне, звернутися до експерта-криміналіста, який проведе огляд ТЗ і видасть довідку. Її вартість – 50 грн.
Такий огляд є обов’язковим. Також покупець може подати особисту заяву і тоді проведуть перевірку по вин-коду. Вона підтвердить відсутність арештів, викрадень, відповідність номерів і т.д. Це дозволить почувати себе надійніше при укладанні угоди.

Підстава для відмови в реєстрації
Звернувшись в сервісний центр, ви можете зіткнутися і з відмовою, в разі:
-надання неповного пакета документів;
-невідповідності номерів ТЗ з зазначеними в документах;
-наявності автомобіля в базах розшуку і арешту.

Навіть при тому, що процедуру переоформлення транспортних засобів максимально спростили, повозитися з документами доведеться. Складнощі так само можуть виникнути, якщо ви оформили авто до 2013 року в іншій області країни. Інформація про такі авто міститься в БД за місцем реєстрації, а значить СЦ повинен відправити запит і дочекатися відповіді. Довіривши це питання професіоналам, ви отримаєте тільки гарантований результат в обумовлені терміни і за доступною вартості. Процес перереєстрації авто не принесе вам ніяких турбот!

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.