Коли потрібно проходити технічне обслуговування та що треба міняти?

Плановий технічний огляд автомобіля – наскільки ця процедура важлива і чи варто витрачати час та гроші на її проходження? Автовласники, для яких важливий ідеальний стан їх транспортних засобів, точно знають – витрати на ТО повністю окупаються, адже регулярний техогляд та заміна розхідників дозволяють убезпечити себе від безлічі неприємностей та надмірних витрат у майбутньому. Що таке планове технічне обслуговування автомобіля, коли його потрібно проходити і чи варто на це витрачатися? Спробуємо розібратися у питанні

Чи потрібно проходити технічне обслуговування?

Важливо розуміти: техогляд – це не разова акція та не процедура «за потребою». Саме навпаки – регулярний плановий огляд авто дозволяє уникнути відвідувань станцій техобслуговування через несподіваний вихід з ладу вузлів та деталей автомобіля. Технічне обслуговування транспортного засобу – це профілактичний захід, огляд, який дозволяє вчасно виявити проблеми авто та усунути їх із мінімальними витратами. Пам’ятайте – ремонт у будь-якому випадку обійдеться дорожче, ніж своєчасна заміна чи проста планова діагностика.

Чи потрібне техобслуговування новому автомобілю?

Навіть транспорт, створений іменитими брендами, схильний до зносу. Невелика поломка, дефект, неприємність можуть спричинити серйозні проблеми, вирішити які буде вже не так просто і дешево. Тому після досягнення пробігом певної величини новий автомобіль варто відправити на техобслуговування. Про машини з великим пробігом і сперечатися не варто – такі авто обов’язково мають проходити регулярну діагностику. Сучасні автомобілі – це вже не просто зібраний у певній послідовності метал. Це цілий комплекс електроніки та найскладніших агрегатів, перевірити стан яких без комп’ютерних технологій неможливо. Здійснити таку перевірку можуть лише спеціалісти у спеціальних сервісних центрах.

Чи обов’язково проходитиме техобслуговування? Так, це обов’язковий захід для автомобілів усіх марок, моделей та вікових груп. Як часто відвідувати станцію техобслуговування? Перевірки мають проводитися регулярно.

Коли проходити технічне обслуговування автомобіля

Є кілька видів огляду автомобілів. Перший і найпростіший із них – щоденний (ЕО). Його проводить кожен водій перед тим, як виїхати своїм авто. Перевірка включає вивчення зовнішнього вигляду ТЗ, стану та положення дзеркал, роботи різних датчиків та систем (кермо, гальма, оптика, кузов). Такий огляд не займе багато часу та дозволить отримати поверхневі відомості про стан транспорту.

ТО1 – перший плановий техогляд, який проводиться після того, як автомобіль пройде свої перші 10 тис. км (деякі виробники рекомендують проводити ТО1 після проходження 15 або 20 тис. км). Як правило, цей захід включає наступні етапи:

  • заміну повітряного фільтра;
  • заміну олії;
  • діагностику заряду акумулятора;
  • перевірку свічок запалювання;
  • нанесення мастильних матеріалів на петлі;
  • балансування та підкачування шин за потреби;
  • долив технічних рідин при необхідності.

Також майстер проведе діагностику ходової та гальмівної систем, перевірить роботу електроніки, усуне виявлені поломки та неполадки.

ТО2 – друге техобслуговування, яке проводиться регулярно через кожних 30 тис. км пробігу. Що змінюють при ТО автомобіля цього разу? Мета огляду та сама, що і при ТО1, а ось обсяг і складність робіт збільшуються. Проводиться огляд та при необхідності заміна наступних частин авто:

  • паливний фільтр;
  • гальмівні колодки;
  • ремінь ГРМ;
  • гальмівна рідина;
  • охолодження.

Крім цього, проводиться діагностика тих же частин і деталей, що і при ТО1 – акумулятора, свічок запалювання, рівня тиску в шинах, підвіски та ін.

СО – сезонний огляд, що включає підготовку машини до зміни умов експлуатації. Повинен проводитись двічі на рік. Автомобіль готується до їзди в холодну або жарку пору року – змінюється олія на відповідне сезону, проводиться заміна гуми, перевіряється робота кліматичного обладнання, опалювальної системи.

Як зрозуміти, коли і як проходити процедуру технічного обслуговування

Ознайомитись із рекомендованим порядком проходження планових технічних оглядів можна у спеціальних таблицях (вони є і в Інтернеті, і в інструкціях до певних марок ТЗ). У них ви знайдете перелік деталей та вузлів транспортного засобу, що підлягають заміні у той чи інший період експлуатації. Завдяки зведеним таблицям для будь-якої з марок проблем з техобслуговуванням автомобіля виникнути не повинно, адже автовласник точно знатиме і терміни, і специфіку огляду, що планується.

Скільки коштує ТО і чи можна знизити витрати

Навіть у тому випадку, якщо деякі (або багато) операції з діагностики авто ви можете провести самостійно, не залучаючи фахівців, уникати проходження планового ТО не рекомендується. Не маючи спеціальної освіти та практичних навичок дуже легко випустити з уваги якусь деталь, яка згодом може спричинити серйозні технічні проблеми. Майстри, що спеціалізують

ся на проведенні ТО, не пропустять жодної дрібниці, завдяки чому після огляду ви отримаєте впевненість у надійності вашого транспортного засобу.

Якщо йдеться про новий автомобіль, то тут причин для проходження планового технічного огляду ще більше, адже без оцінки проведення заходу не варто розраховувати на виконання салоном гарантійних зобов’язань. Де найкраще пройти процедуру технічного обслуговування у цьому випадку? Тільки авторизованих сервісних центрах з обов’язковим проставленням позначок у сервісної книжці ТС. Економія у разі можлива лише за можливості надання для ТО власних витратних матеріалів. До того ж, варто витратити трохи часу для вивчення цінників на ТО у різних авторизованих центрах – як правило, їх дещо навіть за умовами одного салону, ціни в них відрізняються як на послуги, так і матеріали. Не полінуйтеся продзвонити автосервіси та знайти найбільш вигідний варіант для себе.

Висновок простий: технічне обслуговування – обов’язкові заходи для автомобілів усіх марок та з будь-яким пробігом. Скоротити витрати на ТО навряд чи вийде, а якщо й вийде економія буде незначною. Але чи варто заощаджувати? Не настільки великі витрати на плановий огляд та заміну розхідників, щоб намагатись їх скоротити за рахунок гарантії безпеки на дорогах.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.