Чому не заводиться автомобіль? Часті причини

Якщо у вас не заводиться машина – причини можуть відрізнятися. Та й проблеми з авто можуть виникнути у будь-який час і в будь-якому місці – як на стоянці після тривалого очікування експлуатації, так і посеред дороги. Чому машина не заводиться? Розглянемо найпоширеніші причини неполадок, які можуть викликати відмову у запуску двигуна.

Машина не заводиться: топ найпоширеніших причин

Стартер. Ця деталь автомобіля відповідає за передачу моменту, що крутить, на колінчастий вал. При несправності стартера займання палива не станеться, і, отже, машина не заведеться.

Як зрозуміти, що проблема у стартері?

Переверніть ключ у замку запалювання – якщо не відбувається запуск двигуна, лунають незвичайні клацання (вони не обов’язкові), то швидше за все неполадки саме у стартері. Він може запуститися після кількох спроб, може крутити двигун повільно. При цьому акумулятор буде повністю виправлений та заряджений.

Чому виходить із ладу стартер? Причиною може стати знос щіток та підшипників, окислення контактів, замикання. Протестувати автомобіль зможуть у сервісному центрі. Самостійно можна перевірити наявність окису на контактах і працездатність акумулятора.

Від чого може не заводиться машина, якщо проблема не у стартері?

Ще одна поширена причина складнощів у запуску двигуна – акумулятор або генератор. Генератор – пристрій, що забезпечує перетворення частини енергії двигуна на заряд акумуляторної батареї. Якщо генератор несправний, він не заряджає батарею або робить це недостатньо. У результаті акумулятор не може запустити стартер, і машина не заводиться.

Проблема може бути і в самому акумуляторі. Старі батареї дуже погано тримають заряд і можуть розрядитись буквально за кілька годин, особливо якщо на вулиці мороз. Якщо акумулятор повністю розряджений, стартер не запуститься, на панелі приладів не буде жодного відгуку. При недостатньому заряді батареї панель приладів може працювати і на ній з’явиться сигнал про розряджений акумулятор. Що робити у такому разі? Можна прикурити авто, але варто розуміти, що, швидше за все, після того, як машина зупиниться, завести її знову самостійно не вийде.

При поломці генератора не намагайтеся вирішити проблему самостійно. Фахівці сервісного центру перевірять пристрій, переконаються, що проблема в самому генераторі, а не в ремені. При обриві ременя їхати на авто не можна – таке рішення загрожує перегріванням та пожежею.

У разі несправності акумулятора можна вирішити проблему самотужки. Достатньо купити нову батарею (сьогодні можна обміняти стару на нову з доплатою) та встановити її.

Чому ще може не заводитись машина?

Часто проблема виникає через свічки запалювання. Відкладення, що з’явилися на них через тривалий час експлуатації, перешкоджають попаданню іскри в двигун, отже, він не запускається. Станеться подібне може і через використання низькоякісного палива, виходу з ладу електрода або роз’єму.

Поломки в системі подачі палива також призводять до того, що машина не хоче заводитись. Причина може бути у несправності паливного насоса. Таке трапляється через недостатню кількість палива під час експлуатації, перегріву, роботи на знос. Може бути виявлено пошкодження паливного шланга. При цьому в салоні відчутно пахне паливом. Ще одна причина – сильне забруднення паливного фільтра, який не функціонує так, як треба.

Електронний блок керування при поломці не зможе запустити двигун. Наприклад, за наявності на коробці ЕБУ корозії, пошкодження контактів. Усунути поломку допоможе відвідування сервісу.

Якщо не хоче заводитися машина – розгляньте інші варіанти несправностей. Причиною відмови у запуску двигуна можуть стати:

  • малий тиск у циліндрі;
  • порушення герметичності у системі запалення;
  • поломка датчиків ходової;
  • поломки ременя ГРМ чи ланцюга;
  • поломка котушки запалювання;
  • відсутність палива у баку.

Дуже часто машина відмовляється заводитися взимку та вранці після нічної стоянки. Чому так відбувається?

Якщо не заводиться машина вранці чи взимку – причини можуть бути різними

Саме в холодну пору року зазвичай проявляють себе всі проблеми автомобіля. Серед них – слабкість акумулятора, що влітку справно працював, а з настанням холодів призводить до того, що машина вранці не заводиться. Швидко розряджаються батареї, якщо в ланцюзі споживання є й інші елементи, наприклад сигналізація або відеореєстратор. Якщо ви забули вимкнути музику – також не варто сподіватися, що акумулятор доживе до ранку. Що робити? Перед зимовим сезоном поміняйте акумулятор на новий і можливо більшої потужності. Таким чином вдасться уникнути проблем із запуском взимку та холодного осіннього ранку.

На холоді може загуснути моторне масло. Якщо машина взимку не заводиться перевірте його. Щоб уникнути подібних проблем, використовуйте сезонні олії зі спеціальними добавками, що не дозволяють збільшуватися в’язкості.

Довго стояла: ще одна причина, чому машина не заводиться

Якщо автомобілем довго не користуватись – навряд чи він заведеться. Причини ті самі – розрядився акумулятор, з’явився окис на контактах, порушилася цілісність різних елементів. Якщо ваше авто провело деякий час у нерухомості і ви не можете завести його – перевірте основні комплектуючі та при невиявленні неполадок зверніться до сервісного центру.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.