Як вибрати перший автомобіль

У наш час машини давно перестали бути розкішшю, сьогодні це повсякденна необхідність, без якої, особливо у великих містах, складно уявити собі життя.
Отримавши права на керування транспортним засобом, кожен новачок-водій починає шукати той самий “перший автомобіль”, який допоможе йому освоїти мистецтво водіння, пройде з ним через перші дрібні ДТП і подарує безцінний досвід. В процесі вибору все стикаються з масою питань – має бути авто новим або підійде бу, яка коробка передач краще – автоматична або механічна, на якому типі палива варто зупинитися, щоб це було вигідніше і т.д. Важливими є й такі дрібниці, як можливість регулювання сидіння по висоті, висота кліренсу, хороший огляд, ергономічний інтер’єр. Все це можна випустити з уваги в запалі бажання швидше обзавестися машиною, тому до процесу краще підключити фахівця, який допоможе врахувати всі значимі фактори.

Пропонуємо розібратися в усіх нюансах як вибрати перший автомобіль, щоб покупка не розчарувала і допомогла максимально швидко освоїтися.

Новий або бу

Якщо ви вже володієте солідним досвідом водіння, але тільки зараз задумалися про покупку автомобіля, можна віддати перевагу новій машині. Вона справно прослужить вам довгий час, сучасні моделі радують практичністю, довговічністю, арсеналом додаткових можливостей для підвищення комфорту водія і пасажирів.

Якщо ж це найперша машина у вашому житті після тих, що використовувалися в автошколі, раціональніше буде купити авто, вже вживане. Зазвичай вони стоять досить недорого, можна навіть вкластися в суму до 5 тисяч доларів. Так, зовнішній вигляд не буде ідеальним, у машини вже буде якийсь пробіг, швидше за все понад 100 тисяч кілометрів, але зате цих грошей не буде так шкода, якщо ви через недосвідченість потрапите в ДТП або неправильно припаркуєтесь. У новачків швидко псуються кузовні елементи, зношується зчеплення. Але не варто купувати найдешевшу і стару машину, з нею проблем буде куди більше, ніж вигоди. Обов’язково перевірте чи не бувало авто в аваріях, чи не знаходиться в угоні і інші критерії, які допоможуть спрогнозувати якість подальшої експлуатації.

Перший автомобіль стане для вас тренувальним, на ньому ви відпрацюєте на практиці все знання, отримані в автошколі. Але щоб очікування виправдали реальність, знадобиться відповідально підійти до вибору машини. В ідеалі, довірити це питання професіоналу, розбирається у всіх нюансах.

Коробки перемикання передач

Вибираючи, яку першу машину купити, ви обов’язково зіткнетеся з різними видами коробки перемикання передач. У кожної з них є свої особливості:
Механічна – передачі перемикаються в ручному режимі, водій використовує важіль, кожен раз вичавлюючи педаль зчеплення для звільнення передавальних шестерень;

Роботизована – в таких авто немає педалі зчеплення, шестерні звільняє робот, а водієві достатньо перемикати передачі за допомогою важеля;

Автоматична – все реалізовано в автоматичному режимі, не потрібні якісь додаткові зусиллях з боку водія;

Варіаторная – в машині немає передач, передбачено тільки два конусних шкіф, між якими рух передається через ремінь. Радіус визначає комп’ютер.

Практично у всіх автошколах навчання проходить на першій, механічній коробці передач. Використовуючи її, новачок навчається принципом роботи автомобіля, розуміє, як керувати ним, як працювати з оборотами двигуна. Тому, бажано, щоб і перша машина була на механіці. Надалі вам не важко буде їздити на авто з іншими видами коробки. А ось якщо почати користуватися машиною з автоматичною коробкою передач, можна звикнути настільки, що виникнуть труднощі в екстрених ситуаціях, коли під рукою тільки механіка. Цей критерій не є обов’язковим для досвідчених водіїв, в такому випадку можна орієнтуватися на свій комфорт.

Паливо

Нові автомобілі, як правило, оснащують дизельним або бензиновим двигуном. Тільки в деяких моделях дозволена установка газобалонного обладнання при збереженні гарантії, тому краще зупинитися на класичних варіантах.
Бензиновий і дизельний мотор відрізняються один від одного принципом згоряння палива, немає однозначної відповіді, який з них краще. У випадку з бензином, паливну суміш підпалюють за допомогою свічок, з дизелем – за допомогою стиснення. Другий варіант більш економічний, у таких автомобілів вище потужність. Але є і недоліки, дизель дорожче обходиться в ремонті, до того ж доведеться постаратися, щоб знайти хорошого фахівця, обслуговуючого подібні мотори. Тому все залежить від вашого авто – якщо ви зупинилися на новій або 2-3-річної моделі, є сенс зупинитися на дизелі, найближчим часом ремонт вам не знадобиться. Але якщо ви вибрали першу машину віком постарше, краще віддати перевагу бензину.

Переобладнати авто на газ можна, але це тягне за собою певну кількість нюансів, і новачкові бажано з ними не стикатися, хіба що якщо питання економії стоїть дуже гостро.

Бренд

У цьому питанні все залежить від ваших вимог і бюджету. Бу іномарки слід вибирати дуже ретельно, із залученням фахівця, щоб в подальшому не знадобилося значно більших вкладень в ремонт і на пошук запчастин.

Якщо бюджет дозволяє, краще віддати перевагу японським, корейським, німецькою та французькою брендам. Вони зроблені на совість, а й вартість відповідна.

Розібравшись в інформації, як вибрати першу машину, приділивши цього часу достатньо уваги і довірившись професіоналу, ви гарантовано приймете правильне рішення! Перше транспортний засіб залишить у вас найкращі спогади і ностальгію про цей досвід.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.