Продаж авто по техпаспорту в Україні

На сайтах продажу автомобілів та інших подібних ресурсах можна зустріти досить цікава пропозиція: продається машина, про яку ви давно мріяли, в отличном состоянии, ще й за дуже доступною ціною. Є тільки один нюанс – продаж по техпаспорту.

Що значить продаж по техпаспорту?
Ця схема передбачає, що вам не потрібно оформляти ніяких документів. Покупець платить гроші і забирає автомобіль разом з технічним паспортом. Не отримуючи жодних довідок, рахунків, навіть документа про купівлю-продаж. Може здатися, що тут немає нічого страшного, та й мало кому хочеться вплутуватися в бюрократичні процедури, адже можна просто купити машину і користуватися нею.

Пропонуємо розібратися, як правильно купити авто за техпаспортом, які є наслідки для продавця і покупця, і чи варто ризик того.

Небезпеки покупки авто по техпаспорту

Продаж авто по техпаспорту часто є результатом одного з наступних сценаріїв:
Автомобіль-двійник – саме такі машини намагаються продати дуже дешево. Купивши її, вам залишається сподіватися тільки на удачу. У нього клонований і техпаспорт, і номера. Не дивуйтеся, зустрівши на вулиці двійника. У кращому випадку вам доведеться викласти чимало грошей, щоб забрати авто зі штрафмайданчика. Але швидше за все доведеться зіткнутися з адміністративними або навіть кримінальними проблемами. За такою схемою працюють аферисти, і краще з ними не зв’язуватися;

Авто знаходиться в угоні або розшуку – і так як у вас немає документа купівлі-продажу або довідки-рахунки, довести, що ви чесно купили машину, а не вкрали, не вийде.
І вся негативна історія цього авто – наїзди, штрафи, ДТП, ляже саме на ваші плечі;

Машина виявляється закладеної або кредитної – і ці борги перейдуть на вас. У кращому випадку все закінчиться після того, як ви їх оплатіть, але навіть після цього власник може відсудити транспортний засіб назад;

Борги і спадок – якщо попередній власник машини збанкрутував, його автомобіль вважається рухомим майном. Нікому не цікаво, що ви його купили, доведеться віддавати в рахунок боргів. Те ж стосується і смерті власника;

Цілий ряд обмежень – купивши машину по техпаспорт, ви не зможете її перефарбувати, замінити двигун, виїхати на ній за кордон і навіть утилізувати. І в разі втрати документів, ви просто залишитеся без машини.
Таким чином, купити авто за техпаспортом в Україні, хоч і недорого, але надзвичайно небезпечно. Причому негативні наслідки є для обох сторін.

 

Наслідки для покупця

Покупцеві доведеться нелегко – така покупка автомобіля накладає цілий ряд обмежень і псує все враження від користування ТЗ.
В першу чергу, якщо в майбутньому ви захочете позбутися від машини, продати її у вас не вийде. Щоб зробити це, доведеться знайти власника по техпаспорт. Це ж стосується і будь-яких інших процедур – техогляду, установки газового обладнання, зняття з обліку.
Далі, будь-які штрафні санкції, які накладають на юридичного власника, можуть стати причиною того, що автомобіль “заморозять”. Причому мова не тільки про попередні “гріха”, але і про всіх тих штрафах, які наклали після вашої покупки. А якщо раптом ви зробите якесь порушення, все повідомлення і протоколи будуть відправляти на ту адресу, де авто “прописано”. І ви навіть не дізнаєтеся, що не сплатили якийсь штраф.

Важливо!
В останні роки в технічному паспорті не ставлять оцінок про кредит. Дізнатися, що машина кредитна, можна тільки з бази МРЕВ або нотаріуса.

Якщо власник авто подасть в розшук, вам доведеться витратити багато сил, часу і грошей, доводячи, що ви її купили, а не просто позичили і не хочете повертати, або тим більше не вкрали.

 

Наслідки для продавця

Продаж авто по техпаспорту без зняття з обліку продавцеві (якщо він не аферист, а законний власник машини, який не хоче зв’язуватися з бюрократією), теж не дуже вигідна. Адже ви продовжуєте нести юридичну відповідальність за цей автомобіль, хоч він вам більше і не належить.
Всі штрафи будуть приходити на ваше ім’я, в разі ДТП у інспекторів виникнуть питання саме до вас. Доведеться доводити, що за кермом були не ви, і взагалі машина належить вже іншій людині.

Якщо покупець таким же чином перепродасть вашу машину, то знайти нового власника буде дуже складно. Але ж цю процедуру можна провести кілька разів.

Зняти машину з обліку без її особистої присутності і оригіналу техпаспорта законним способом не можна.

І якщо ви не будете оплачувати штрафи або інші обов’язкові платежі, і новий власник цього теж не буде робити (а адже він навіть не отримає повідомлення), це призведе до серйозних фінансових проблем. Можуть заморозити рахунки, поточний автомобіль, відкрити судовий розгляд.

Таким чином, краще спочатку витратити трохи більше часу і укласти угоду офіційно. Здоровий сон куди важливіше уявної економії.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.